tisdag 3 februari 2009

Om söktjänster på Internet

Sökmotoroptimering innebär att göra hemsidan så attraktiv som möjligt för sökmotorerna för att få trafik från sökmotorernas listor utan att betala. Dessa sökresultat kallas organiska.

Sponsrade länkar är en betald plats på sökmotorernas sidor. Priset på sponsrade länkar avgörs genom budgivning och börjar hos Google på 10 öre och Yahoo på 2 kr. Ju högre pris desto bättre placering men även klickfrekvensen påverkar placeringen.

Söktjänsten Google är den största på marknaden för sponsrade länkar, sedan kommer Yahoo Search Marketing, Microsofts söktjänst MSN Search och Eniro.

Google har större partnersajter som Helsingborgs Dagblad och Start.se samt mindre hemsidor som tjänar pengar genom att visa Google-annonser via Googles annonsprogram Google Adsense.

Eniro driver förutom Eniro.se även Bilweb och Passagen. De har externa partners som IDG, TV4, Catweb och lunarstorm.

Yahoo Search Marketing driven MSN, Yahoo, Altavista, Lycos och Kelkoo samt Telia Startsidan.


Onlinekataloger och eftertext
Dessa utgörs av informationssidor med t ex länk till företagets hemsida, länk till karta, banner m m. Innehållet i träfflistan avgörs av sökord kopplade till rubriker och innehåll på de enskilda informationssidorna.

T ex Eniro och Blocket

Länkkataloger
I en länkkatalog redigeras innehållet manuellt av redaktörer. De viktigaste är Open Directory Project och Sunet men även Catweb och Eniro. En listning i dessa kataloger kan påverka en hemsidas ranking i det organiska sökresultatet. Det är vanligt att SEO-konsulter driver länkkataloger för att kunna höja rankingen på sina kunders hemsidor med hjälp av ingående länkar.

Metasöktjänster
En metasöktjänst presenterar sökresultat från flera sökmotorer samtidigt. Ett exempel är Dogpile som hämtar resultat från Google, Yahoo, MSN Search och Ask Jeeves. Även mamma.com är exempel på en metasöktjänst.

Vertikaler
Exempel på vertikala sökmotorer är bytbil.se och bilweb.se. De visar resultat inom ett visst område. Även Pricerunner och Kelkoo är vertikala sökmotorer.

Bloggsökmotor
En bloggsökmotor indexerar innehåll från bloggarnas rss-flöden. Technorati och blogsearch.google.com är två exempel; i Sverige finns t ex knuff.se och feeder.se.

Inga kommentarer: