måndag 6 oktober 2008

.htaccess

.htaccess är en konfigurationsfil på Apache web-servrar som man använder bl a som hjälp vid sökmotoroptimering (genom t ex omskrivning av filnamn), för att omdirigera filer och kataloger, för att lösenordsskydda kataloger, för att förhindra att andra stjäl t ex bilder från sin hemsida osv. .htaccess-filen konfigurerar den katalog och filerna i katalogen den ligger i. Den består av en enkel textfil som du kan editera i t ex Anteckningar.


Vanligt är att man använder .htaccess för att visa en egen s k 404-sida - felsida istället för den tråkiga som visas som standard.


Gör din egen 404-felsida
Skapa en tjusig html-sida där du skriver t ex "Du har kommit fel!" och döp till 404.html. Öppna sedan Anteckningar och skriv in:


ErrorDocument 404 /404.html


Välj sedan Arkiv -> Spara som. I Filnamn skriver du .htaccess och i Filformat väljer du Alla filer (*.*). Skicka sedan upp filerna via FTP till roten på din hemsida. Om någon skriver in namnet på en sida som inte finns på din sajt så kommer de att hamna på din egen 404-felsida istället för standardsidan.


Läs mer om .htaccess på Apaches hemsida: http://httpd.apache.org/docs/1.3/howto/htaccess.html

Inga kommentarer: