lördag 28 juni 2008

Byta namn på flera filer samtidigt

Ibland vill man att vissa filer, t ex foton tagna en viss månad och år, ska ha vissa namn, t ex en nummerserie. Men att byta namn på kanske 100-tals filer, en i taget, är inte så kul. En lösning är gratis-programmet ReNamer. Med ReNamer kan man enkelt byta namn på flera filer samtidigt. Det är enkelt att använda och har flera bra funktioner: man lägger till olika regler (Rules) där man t ex kan byta ut eller ta bort delar av filnamnen, byta filändelser, byta till versaler eller gemener och även använda avancerade RegEx-funktioner.

Ladda hem ReNamer

lördag 21 juni 2008

Sök & ersätt med MySQL

Med funktionen replace() kan du söka efter och ersätta data i din tabell.

SQL:

UPDATE Tabell SET Kolumn = replace(Kolumn,'sökord','ersätt med');

Ändra auto_increment värdet

bland vill man ändra startvärdet för auto_increment. Skriv såhär:

ALTER TABLE Tabell AUTO_INCREMENT = 100

Hitta dubletter i MySQL

För att hitta rader med dubletter kan du använda förljande SQL-fråga:

SELECT COUNT(*) as Antal, Kolumn1, Kolumn2 FROM Tabell
GROUP BY Kolumn1, Kolumn2
HAVING Antal>1;

För att undvika dubletter i din tabell så ange fältet som unikt:

ALTER TABLE Tabell ADD UNIQUE (Kolumn);

Detta gör att varje rad måste ha ett unikt värde för denna kolumnen. Försöker man lägga in ett värde som redan finns så får man ett felmeddelande.

torsdag 12 juni 2008

Prickig kantlinje på bild-länkar i Firefox

När man klickar på en bild-länk i Firefox så visas ibland en prickig ram runt bilden. För att bli av med ramen så lägg till i ditt stylesheet:

**:-moz-any-link:focus {
outline-width: 0 !important;
}


Man kan även använda:

a {
outline: none;
}

Denna lösning kan dock göra det svårare att navigera på sidan med hjälp av tabb-tangenterna.

Testa din webbdesign i olika webbläsare och operativsystem

Det är viktigt att kontrollera så att designen på hemsidan ser likadan ut oavsett vem som tittar på den. Men man vill kanske inte fylla sin dator med olika webbläsare, man har kanske inte tillgång till flera datorer med olika operativsystem och man slipper helst besvär med att installera olika versioner av webbläsarna samtidigt på sin dator.

Lösningen heter Browsershots! Och den är dessutom gratis! På Browsershots.org kan man få skärmdumpar på sin hemsida från massor av olika webbläsare och operativsystem. Man bara fyller i adressen till sin hemsida, anger operativsystem/webbläsare och klickar på Skicka. Efter 10-45 minuter kan man ladda ner en zipfil med skärmdumpar över hemsidan som den ser ut i de olika webbläsarna på de olika operativsystemen.

http://browsershots.org/

Vem använder dina bilder?

Det går att få reda på vem som använder dina bilder på Internet med hjälp av online-tjänsten TinEye som dessutom är gratis.

TinEye är en sökmotor för bilder på Internet. Den använder en avancerad igenkänningsteknik för att hitta dubletter och till och med modiferade versioner av en bild. Man söker alltså inte med ord utan med en bild eller ett foto - antingen anger man adressen till en bild på Internet eller så laddar man upp en bild från sin dator.

Med TinEye kan de som säljer foton och bilder ha kontroll över var och hur deras bilder används. Tjänsten är också användbar för webbdesigners som tänker köpa bilder till en design - med TinEye kan man få reda på vem som använder en viss bild. Bra om man vill undvika att använda samma bilder som en konkurrent.

Betaversionen av TinEye släpptes den 6 maj 2008. För att kunna använda den måste man vara medlem. För att bli medlem krävs en inbjudan som man kan begära på deras hemsida. Jag anmälde mig vid lunchtid idag och fick tillgång till sökmotorn redan efter några timmar. Eftersom tjänsten är så pass ny är deras index med bilder inte så stort och de bilder jag kontrollerade hittades inte. Men jag hoppas att det växer för det är ju en kanontjänst!

http://tineye.com/

$HTTP_REFERER: Vilken sida kom besökaren ifrån?

Den sida som en besökare kommer till din sida ifrån kallas "referrer". Att veta en sidas referrer är användbart t ex i sökmotoroptimering för att få reda på var trafiken till sidan kommer ifrån eller för att avgöra om annonskampanjer är framgångsrika eller inte. Det är även användbart i säkerhetssyfte; t ex om man vill vara säker på att data från sina formulär inte kommer någon annanstans ifrån.

Med PHP får man fram referrern med variablen $HTTP_REFERER:

echo $HTTP_REFERER;

Om register_global är off i php.ini-filen så använd istället $_SERVER['HTTP_REFERER']:

echo $_SERVER['HTTP_REFERER'];

Tyvärr fungerar $HTTP_REFERER inte i alla webbläsare.

Få fram besökarens IP-adress med $REMOTE_ADDR

Besökarens IP-adress får man i PHP fram med:

$REMOTE_ADDR

Om register_global är off i php.ini-filen så använd istället:

$_SERVER['REMOTE_ADDR']

Kan användas i t ex e-post-formulär.