måndag 17 december 2007

PHP kodstandard

Var konsekvent när du namnger variabler, klasser, funktioner etc i PHP. Namnen ska vara beskrivande men också korta och koncisa. Enda undantaget är när du använder en variabel för att räkna upp en loop; då räcker det med en bokstav (t ex $i). Jag skriver variabler endast i gemener och konstanter endast i versaler. Jag separerar ord med understreck. OBS! Om du inte använder variablen mer än en gång så skapa inte den!

Funktionsnamn skrivs likadant som variabler förutom att de kan innehålla ett verb, t ex get_text_input(). Tanken är att namnet ska tydligt beskriva vad funktionen gör samtidigt som namnet inte är för långt.

Använd alltid "måsvingar" när du använder koden if, for, while etc. Även om det går att utelämna måsvingarna så är det oklokt eftersom det kan skapa buggar som är svåra att hitta om man i framtiden uppdaterar koden. Placera måsvingarna på en ensam rad för att lättare kunna läsa koden.

Strängar i PHP kan citeras med enkel-"fnuttar" eller dubbel-"fnuttar". Använder du dubbelfnuttar så kan du skriva variabler direkt i strängen men samtidigt så tar det längre tid för servern att tolka koden. Använd därför alltid enkelfnuttar.

Läs PEAR-paketets kodstandard >>

Inga kommentarer: